به گزارش ساری فردا و به نقل از ایرنا، بیماریهای غیرواگیر در پسِ زندگی مدرن امروز که با خود الزاماتی همچون استرس و کم تحرکی به همراه دارد زمینهساز افزایش مبتلایان به این نوع بیماری شده است.
کم تحرکی، تغذیه ناسالم، مصرف الکل و دخانیات از عوامل ایجاد کننده چهار بیماری دیابت، قلبی، عروقی، سرطان و بیماریهای مزمن تنفسی هستند که مهمترین علل مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیرواگیر بوده و این بیماریها و عوامل، احتمال مرگ را افزایش میدهد، به همین خاطر سازمان جهانی بهداشت، کنترل بیماریها و عوامل زمینه ساز آنها را به عنوان هدف اصلی برای کاهش ۲۵ درصد مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیر واگیر تا سال ۲۰۲۵ تعیین کرده است.
بدیهی است عامل مسبب این چهار بیماری ریشه در سبک زندگی و رفتارهای افراد مانند رژیم غذایی ناسالم، نداشتن فعالیت بدنی، دخانیات و مصرف الکل دارد.
در حال حاضر با افزایش امید به زندگی و بالا رفتن طول عمر افراد، تغییر در سبک زندگی، افزایش مصرف دخانیات، مصرف کم میوه و سبزی، کم تحرکی و غیره بیماریهای غیرواگیر از جمله سرطان ها در حال افزایش است که میتوان با رعایت خودمراقبتی آن ها را مدیریت کرد و با تشخیص زودهنگام و به موقع آن را درمان کرد.
اکنون یک سوم کل جمعیت جهان با معضل چاقی دست و پنجه نرم میکنند و طبق گزارشهای موجود از هر پنج کودک یک نفر و بیش از یک نفر از هر سه بزرگسال به این بیماری مبتلا هستند. فشار خون بالا، دیابت، بیماری ایسکمیک قلبی، کبد چرب، چربی خون، سیروز کبدی، سنگ کیسه صفرا، سکته، سرطان، پوکی استخوان، ناباروری و آسیبهای روانی نمونههایی از بیماریهایی است که به دنبال چاقی ایجاد میشود.
طبق آخرین آمارهای دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران، شیوع بیماری دیابت در استان ۱۴ درصد و بالاتر از میانگین کشوری است و بیماریهای زمینهای در بروز آن تاثیرگذار است.
در استان بیشتر از ۱۶۵ هزار بیمار دیابتی شناسایی شدند که ۶۰ درصد در شهرها و بقیه در روستاها سکونت دارند و یک چهارم بیماران از بیماری خود بی اطلاع هست و از سوی دیگر در حال حاضر ۷۰ درصد افراد بالای ۱۸ سال استان دچار اضافه وزن یا چاقی هستند.

روند رو به رشد بیماری های غیرواگیر
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران در این باره اعلام کرد : روند ابتلای مردم استان به بیماری های غیرواگیر همچون دیابت، فشار خون، بیماری های قلبی و سرطان ها رو به رشد است.
سیده محدثه حسینی افزود: سبک زندگی ناسالم، تغذیه نامناسب، کمتحرکی، استرس، آلودگی هوا و مصرف دخانیات از جمله عوامل تاثیر گذار بر روند ابتلا به این نوع بیماری ها در کشور و استان مازندران است.
وی با تاکید بر ضرورت اصلاح باورهای نادرست تغذیه ای در سطح جامعه اظهار داشت: تغذیه نادرست استفاده از روغن های نامناسب حین پخت غذاها از جمله مواردی است که از سوی جامعه رعایت نمی شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران ادامه داد: همین شیوه تغذیه ای نادرست باعث شده تا درصد بالایی مردم مازندران به این نوع بیماری ها دچار شده اند.
وی با اشاره به اینکه سلامت تنها مسئولیت وزارت بهداشت نیست، اظهار داشت: از خانه تا مدرسه، از رسانهها تا نهادهای فرهنگی و از دولت تا آحاد مردم، همگی در تأمین سلامت جامعه نقش دارند.
حسینی افزود: سلامت فقط نبود بیماری نیست، بلکه رفاه کامل جسمی، روحی، اجتماعی و معنوی است؛ بنابراین در سیاستگذاریها باید به همه ابعاد زندگی توجه شود.
وی ابراز امیدواری کرد با ارتقاء مشارکتهای اجتماعی، تقویت شبکه بهداشت، بهرهگیری از ظرفیت رسانهها، انجام پژوهشهای علمی و تلاش همهجانبه نهادها، سطح سلامت مردم استان مازندران و کشور روز به روز ارتقاء یابد.