به گزارش ساری فردا و به نقل از ایرنا، انجمن زنان پژوهشگر تاریخ در عمر حدود ۲۵ سال فعالیت فرهنگی و علمی خود مبتنی بر واکاوی نقش زنان در تاریخ ایران موفق به برگزاری چندین همایش ملی و ببن المللی شده است و رویکرد چند ساله اخیر بر بررسی حضور زنان در تمامی عرصه های اجتماعی در پهنه جغرافیای فرهنگی چهارگوشه ایران زمین مور توجه قرار گرفت. همایشی که بعد از برگزاری درآذربایجان، خوزستان، کردستان، این بار ساری مرکز استان مازندران در تاریخ هجدهم و نوزدهم اردیبهشت ماه میزبان همایش زن در پهنه شمال ایران است.
اگرچه ۲ پیش همایش زن در تاریخ شمال در مراکز استان گلستان (گرگان) و استان گیلان (رشت) برگزار شد اما استان مازندران و شهر ساری محل برگزاری همایشی اصلی «زن در تاریخ محلی ایران؛ پهنه شمال» انتخاب شده است.
ذکر این نکته مهم است که کتابی تحت عنوان «زن در فرهنگ عامه مردم مازندران» یک دهه پیش از سوی فریده یوسفی زیرابی به عنوان نظریه پایان نامه تحصیلی به رشته تحریر درآمد، اما به گفته پژوهشگران و محققین تاریخ نگاری از نقش آفرینی های زنان خطه شمال به نسبت مردان بسیار کم است.
بررسی ها نشان می دهد که زنان در شمال ایران در دوران قدیم هم چون مردان به کار و کوشش و تمرین جنگ می پرداختند و دوش به دوش آنان بیشترین مسئولیت را به عهده می گرفتند، چنان که تاریخ و جغرافیا نویس دوران باستان از زنان شمال ایران با خصوصیاتی هم چون مردان یاد کرده اند.
زنان در شمال ایران علاوه بر این که از اعضای مهم خانواده محسوب می شوند بلکه به علت نقش حساس خود در عرصه تولید و تقسیم کار همیشه یک نوع وابستگی متقابل بین آن ها و مردان وجود داشت؛ یعنی وابستگی و همبستگی ژرف علاوه بر معیشت و کار در نبرد و مبارزه نیز هم اندیشی و سازندگی وجود داشت به عبارتی نادیده انگاشتن زن در شمال ایران یعنی نابودی و از هم پاشیدگی زندگی مشترک و در نهایت به فروپاشی نظام خانواده می انجامید. در حالی که زنان شمال در تاریخ جایگاه بسی مهم داشته و دارند، با توجه به این که زن در شمال ایران نقش کلیدی را در بیشتر مواقع انجام می داده اند ولی در تاریخ درباره آنها کمتر نوشته شده است.

مغفول ماندن نقش آفرینی زنان شمال در ثبت و ضبط تاریخ
رئیس هیات مدیره انجمن زنان پژوهشگر تاربخ در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: توجه به حضور و نقش زنان در جای جای عرصه های اجتماعی و در تاریخ ایران زمین نقطه آغازین توجه برنامه های انجمن و بهانه برگزاری نشست ها و سمینارها و مجلس های گفت وگوی تاریخ پژوهان و صاحبان اندیشه است.
حوریه سعیدی توضیح داد: مغفول ماندن از ضبط و حفظ آنچه زنان در طول تاریخ آفریدند و باعث ایجاد و یا در آن اثر گذار بودند، نقطه حرکت و فعالیت های انجمن بوده است.
وی با توضیح این نکته که غفلت تاریخی و یا مردانه نگاری ها علامت سوال چرایی این غفلت که عامدانه و یا جاهلانه بوده است را در انجمن زنان پژوهشگر تلنگر زده است، اظهار کرد: در وهله نخست این پرسش را در دل جامعه علمی و پژوهشگران فرهنگی تاریخی ایجاد کرد و این انجمن با فعالیت های خود در قالب های ذکر شده و با همکاری و همیاری خردمندان عرصه علم و فرهنگ در پی پاسخ برآن برآمده است.
رئیس هیات مدیره انجمن زنان پژوهشگر تاربخ رویکرد تاریخ شفاهی به تاریخ کنون و آنچه که بر احوال زنان می گذرد برمی گردد، گفت: این ابزار تاریخی بخوبی نقطه های کور بررسی حضور زنان در عرصه های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، جنگ و پشت جبهه و تبعات حاصل از آن و دبگر حوزه های تاربخ کنونی خواهد بود.
سعیدی با بیان این که یکی دیگر از مهم تربن محورهای همایش زن در پهنه شمال ایران به واکاوی حضور پررنگ ایشان در صحنه اقتصادی خواهد بود، گفت: امیدوارم که حاصل این همایش بمانند دیگر سمینارهای برگزار شده منشاء خیر و اثر هم در حوزه پیوستگی بیشتر اجزای اداری، فرهنگی ابن منطفه با یکدبگر برای حفظ میراث ماندگار فرهنگی تمامی ارکان جامعه و خانواده باشد و خود محملی برای تسری ابن نوع تحقیقات و بررسی ها به دیگر نقاط جغرافیای ایران عزیز شود.
وی به اهمیت و نقش زنان در هشت سال جنگ تحمیلی اشاره کرد و گفت: هرچند جنگ و دوران دفاع مقدس، امری مردانه به نظر می آید اما خوب است جوانان، دختران و زنان امروز بدانند که شیرزنان کشور نیز پا به پای مبارزان و مجاهدان در همه زمینه ها حضور داشتند و رزمندگان دفاع مقدس از این حضور روحیه می گرفتند.
وی گفت: طبق آمار بیش از ۱۴ هزار بانوی مازندرانی در دوران هشت ساله دفاع مقدس دوشادوش رزمندگان اسلام برای دفاع از میهن اسلامی همکاری کردند.

زنان الگوی شمال باید در تاریخ ثبت شوند
یکی از کارشناسان ارشد تاریخ شفاهی نیز با بیان این که پژوهش در خصوص تاریخ زن ایران با مسایل روز فاصل زیادی پیدا کرده است، گفت: همواره زن در تاریخ اسلام نقش محری در همه بخش ها داشته است.
شفیقه نیک نفس در گفت و گو با ایرنا، اظهار کرد: بررسی ها نشان می ده به توجه به این که هیچ گاه رقم تاریخ یک جانبه و یک بعدی و بیملاحظه زن نبوده است، اما بیش از ۹۵درصد متاب های تاریخی از مردها نوشته اند.
وی تصریح کرد: انجمن زنان پژوهشگر تاربخ در صدد است تا با برگزاری همایش هایی از نقش زنان در تاریخ محلی، حضور و نقش زنان به عنوان موضوع مورد تحقیق مراکز پژوهشی و آموزشی دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی کشور شود.
این کارشناس با بیان این که در دانش نامه ها و پژوهش های تاریخی باید نقش زنان در همه عرصه ها پر رنگتر مکتوب شود، گفت: اگرچه تسلط مردان بر زنان در طول تاریخ سبب ایجاد الگوهای مردانه شده است، اما زن یک قابلیت بزرگ است که در عین انفعال، خلاق و فعال است. نمونه بارز خلاقیت های زنان شمال هستند که دوشادوش مردان در فعالیت های مختلف کشاورزی و صنعتی به خصوص برنجکاری، باغداری و صنایع دستی در معیشت خانوار سهم بیشتر از نصف دارند.
نیک نفس با بیان این که بعضی زا قوانین و مقررات در خصوص زنان باید بازنگری و اصلاح شود، گفت: امروز زنان تحصیلکرده و توانمند دهه ۵۰ و ۶۰ خورشیدی به عنوان یکی از مهمترین و بزرگترین نیروهای اجتماعی کشور، در سالهای متعدد با تجربیات کنشگری، یاد گرفتند در زمان مناسب و امکانات موجودی که برایشان فراهم می شود، مطالبه گری قانونی و اصولی کنند.

منابع تاریخی اغلب نقش ها و فعالیت های زنان را نادیده گرفته اند
دبیر علمی چهارمین همایش «زن در تاریخ محلی ایران» با محوریت زن شمالی با بیان این که این انجمن در راستای اهداف علمی خود برای آشنایی و باز شناسی مسائل زنان، امکانات، فرصت ها و موانع پیش روی آنان، حوزه ی نوینی از مطالعات تاریخی که همان تاریخ محلی است را مد نظرقرار داده است، گفت: جامعه هدف این همایش عموم علاقمندان به تاریخ ایران و جامعه دانشگاهی که گرایش تاریخی دارند وپژوهشگران مطالعات زنان هستند.
مژگان اسماعیلی اظهار کرد: رویکرد همایش در واقع توجه به تاریخ نگاری زنان است و با توجه به این که نقش زنان و جایگاه زنان در تاریخ مغفول مانده، طبیعی ایست که پرداختن به آن قطعا می تواند به طور مستقیم در توسعه فردی زنان و به خصوص در توسعه اجتماعی زنان تاثیرگزارباشد، این رویکرد می تواند به طور قابل توجهی به توسعه فردی و اجتماعی از چند جهت کمک کند، ضمن این که اغلب بستری را برای زنان فراهم می کند تا تجربیات، موفقیت ها و چالش های خود را به اشتراک بگذارند.
وی ادامه داد: همچنین حس توانمندی و اعتماد به نفس آن ها را نیزتقویت می کند. علاوه بر آن ضمن افزایش آگاهی و دانش در ارتباط با شرکت کنندگان فرصتی برای شبکه سازی پیدا می کنند که موجب رشد شخصی، حرفه ای و توسعه مهارت آن ها می شود.
وی با اتوضیح این نکته که همایش علاوه بر افزایش سطح آگاهی، مخاطبان وسیع تری را نسبت به مسائل زنان حساس می کند و موجب تشویق نهادهای دولتی و غیر دولتی در خصوص مسائل مطروحه درباره نقش و جایگاه زنان از گذشته تا دوران معاصرمی شود، گفت: به طورکلی، این رویدادها می توانند تغییرات معناداری را در هر دو سطح فردی و اجتماعی ایجاد کنند.
دبیر علمی همایش زن شمالی در تاریخ به اهمیت تاریخ محلی اشاره کرد و گفت: ما می توانیم نگاه حساس تر و عمیق تری به تاریخ بپردازیم با توجه به کوچک تر شدن گستره جغرافیایی، با تمرکز بر تاریخ محلی می توان چندین هدف مهم را دنبال کرد، نقش زنان را در شکل دادن به تاریخ محلی آشکار کرد، نابرابری های جنسیتی تاریخی و تأثیر آنها بر ساختارهای اجتماعی فعلی را روشن کرد. مشارکت و تجربیات زنان که در روایات تاریخی نادیده گرفته شده اند را برجسته کرد.
اسماعیلی اظهار داشت: تاریخ محلی اغلب نشان می دهد که چگونه زنان در انتقال سنت ها، ارزش ها و دانش نقش کلیدی داشته اند و بر نسل های آینده تأثیر گذاشته اند تاریخ محلی نشان می دهد که چگونه زنان از طریق فعالیت، رهبری و مشارکت های روزانه و شکل دادن به فرهنگ و هویت محلی بر جوامع خود تأثیر گذاشته اند.

او با توضیح این که تاریخ شفاهی نیز به نوعی مکمل تاریخ مکتوب است به دلیل این که خیلی از خلاء های موجود در پژوهش های تاریخی توسط تاریخ شفاهی برطرف می شود اما ایرادی که دارد این است که حتما باید افراد مطلع در قید حیات باشند تا بتوان اطلاعات تاریخی را ثبت و ضبط کرد، گفت: تاریخ شفاهی از اهمیت زیادی برخوردار است و دیدگاه های منحصر به فردی را ارائه می دهد که اغلب در روایت های تاریخی سنتی نادیده گرفته می شود.
وی با اشاره به این که تاریخ شفاهی تجربیات و داستان های شخصی زنان را به تصویر می کشد و درک دقیق تری از زندگی و مشارکت آنها ارائه می دهد، گفت: البته با توجه به این که اطلاعات بیشتری از زنان نخبه و چهره وجود دارد طبیعتا توجه و اقبال به آن ها بیشتر است اما وظیفه مورخ این است که به بررسی احوال زنان کمتر دیده شده نیز بپردازد. تمرکز بر زنان نخبه و چهره های برجسته در تاریخ زنان دارای محاسن و معایبی است. ازمحاسن توجه به زنان نخبه این است که نقش آن ها را در حوزه های گوناگون سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و… مشخص و برجسته می شود و به عنوان چهره های الگو عمل می کنند و تجلیل از عملکرد آن ها به عنوان نقطه عطفی تاریخی تلقی می شود.
اسماعیلی ادامه داد: تمرکز در درجه اول بر چهره های نخبه می تواند دید محدودی از تجربیات زنان ایجاد کند این رویکرد اغلب زنان را از پس زمینه های اجتماعی، اقتصادی، قومیت ها و جوامع مختلف نادیده می گیرد که داستان هایشان به همان اندازه مهم است. تأکید بر زنان نخبه ممکن است به طور ناخواسته سلسله مراتب اجتماعی موجود را تقویت کند، که نشان می دهد تنها کسانی که دارای امتیاز هستند می توانند تغییر ایجاد کنند،
وی با تاکید بر این که در حالی که مشارکت زنان نخبه مهم است، یک رویکرد جامع تر به تاریخ زنان باید شامل صداها و تجربیات همه زنان هم باشد، گفت: با گسترش دامنه، میتوانیم درک عمیقتری از عوامل گوناگونی که نقشهای زنان را در طول تاریخ شکل دادهاند به دست آوریم و اطمینان حاصل کنیم که همه روایتها به رسمیت شناخته شده و ارزشگذاری میشوند.
وی ادامه داد: این که تاریخ محلی و شفاهی باید کمتر بر زنان نخبه و بیشتر بر تجربیات متنوع همه زنان تمرکز کند موافقم، بیان کرد: این تغییر می تواند درکی غنی تر و فراگیرتر از تاریخ زنان ارائه دهد. از جمله استراتژی هایی که برای دستیابی به این هدف وجود دارد یکی تعامل اجتماعی است که از طریق موسسات و انجمن ها رویدادهایی را سازماندهی کرد که از اعضای جامعه دعوت می کند تا داستان ها و تجربیات خود را به اشتراک بگذارند و اطمینان حاصل شود که طیف گسترده ای از صداها شنیده می شود.

او گفت: با اجرای این راهبردها، میتوانیم تمرکز را از زنان نخبه به بازنمایی فراگیرتر از تاریخ زنان تغییر دهیم. این رویکرد نه تنها درک ما از گذشته را غنی می کند، بلکه زنان را با اعتبار بخشیدن به تجربیات و مشارکت آنها توانمند می کند.
وی با تایید این نکته که تاریخ و داستان زنانه به طور کلی مستند نشده است، در عین حال گفت: توجه محض به تاریخ مردانه، شکافهای مهم و مشهودی درتاریخ بوجود آمده است. منابع تاریخی اغلب نقش ها و فعالیت های زنان را نادیده گرفته اند. نقش های آنها در مشارکتهای اقتصادی واجتماعی که برای ثبات اجتماعی حیاتی هستند، نادیده گرفته شده است. مشارکت های فرهنگی از جمله هنر، ادبیات، و سنت های شفاهی، اغلب مورد بررسی قرارنگرفته و اطلاعات ما از تأثیر آنها بر جامعه بسیار محدود است.
دبیر علمی همایش زن شمالی در تاریخ گفت: مشارکت زنان در رویدادهای مهم تاریخی (مانند جنگها، جنبشهای سیاسی) اغلب نادیده گرفته شده ومنجر به رواج یک روایت تاریخی ناقص شده است. همچنین نقش زنان در شکل دادن به سیاست ها و حکمرانی در سطوح محلی و ملی اغلب به نفع رهبران مرد نادیده گرفته شده است و طبیعی است این عدم آگاهی بر نگرش های جامعه نسبت به برابری جنسیتی تأثیر بگذارد.
اسماعیلی تصریح کرد: پرداختن به این شکاف ها مستلزم تلاشی هماهنگ برای گنجاندن صداها و تجربیات متنوع زنان در روایت های تاریخی است، با گسترش منابع و دیدگاههای خود، میتوانیم درک جامعتری از تاریخ ایجاد کنیم. تسهیل دسترسی به منابع تاریخ نگاری زنان برای ترویج درک فراگیرتری از تاریخ ضروری است. یکی از روش هایی که دسترسی به منابع تاریخ نگاری زنانه را تسهیل می کند، رقومی سازی است با ایجاد مجموعه های دیجیتال می توان منابع تاریخی را ازجمله نسخ خطی، اسناد تاریخی، نامه ها، خاطرات و تاریخ شفاهی مربوط به زنان را در اختیار پژوهشگران و محققان مطالعات زنان قرار داد.
وی ادامه داد: انجام پروژه های تاریخ محلی در دانشگاهها می توانددر جمع آوری اطلاعات مربوط به تاریخ زنان بسیار موثر است، ضمن این که با تشویق همکاری بین رشته ای مانند مشارکت بین مورخین، جامعه شناسان و محققان مطالعات جنسیتی برای ایجاد مطالعات جامع، که دیدگاه های زنان را در بر می گیرد، موجب تقویت این دسترسی می شود.
او گفت: معتقدم با اجرای این برنامهها، میتوانیم دسترسی به منابع تاریخنگاری زنان را به میزان قابل توجهی بهبود بخشیم و درک غنیتر و عادلانهتر از تاریخ را که شامل صداها و تجربیات متنوع زنان میشود، ارتقا دهیم.

ارسال ۱۳۰ مقاله به دبیرخانه همایش زن در تاریخ محلی شمال
دبیر علمی همایش گفت: برای همایش زن در تاریخ محلی (در پهنه شمال) سه بار فراخوان شد که ۱۳۰چکیده و اصل مقاله به دبیرخانه واصل شده است، تعدادی از مقالات که موضوعیت استان های شمال را لحاظ نکرده بودند حذف شد و در نهایت ۲۵ مقاله برای سخنرانی و پوستر انتخاب شده اند که در روزهای ۱۸و۱۹اردیبهشت در شهر ساری ارائه خواهند شد و در کنار سخنرانی ها ۲ نشست تخصصی با عناوین پوشاک زنان شمال و پنل معماری و زن نیز همزمان برگزار خواهد شد.
وی توضیح داد : برگزاری همایشی با محوریت تاریخ و مسائل زنان در جامعه ایران می تواند نقشی محوری در شناخت چالش ها، رفع موانع و رشد زنان داشته باشد. افزایش آگاهی در مورد مسائل زنان، برجسته سازی تجربیات متنوع با نمایش طیف گسترده ای از موضوعات از دستاوردهای خواهد بود، البته همایش می تواند چالش های منحصر به فردی را که زنان با پیشینه های مختلف با آن مواجه هستند، از جمله عوامل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی روشن کند.
وی به اشتراک گذاری تحقیقات در مورد تاریخ زنان و ارائه یافته های پژوهش و مسائل معاصر که می تواند بینش و نگرش های ارزشمندی را برای شرکت کنندگان فراهم کند را از دیگر اهداف این همایش عنوان کرد و ادامه داد: این گونه نشست های علمی و تعاملی می تواند به شناسایی موانع خاص بر سر راه پیشرفت زنان در جامعه ایران کمک کند و امکان حل مشترک مشکلات و توسعه استراتژی را فراهم کند. این همایش می تواند به عنوان بستری برای بحث در مورد تغییرات لازم در سیاست و دفاع از حقوق زنان در سطوح محلی و ملی موثر باشد.

لزوم تغییر معنادار و پیشرفت به سمت برابری جنسیتی در تاریخ نگاری
دبیر علمی همایش با تاکید بر این نکته که این گونه همایش ها پتانسیل این را دارد که شبکه سازی را در میان زنان، سازمان ها و فعالان تسهیل کند و جامعه ای حامی ایجاد کند که همکاری و همبستگی را تقویت می کند، اظهار داشت: با بحث در مورد مشارکت زنان در جامعه، همایش می تواند با به چالش کشیدن کلیشه ها و هنجارهای فرهنگی که نقش های زنان را محدود می کند کمک کند، ضمن این که با ایجاد فضایی برای گفت و گوی آزاد در مورد مسائل زنان می تواند باعث درک و ارتقای تغییرات فرهنگی شود.
اسماعیلی گفت: همایش زن در تاریخ محلی شمال با پرداختن به این حوزه ها می تواند کمک قابل توجهی به شناخت مسائل زنان، رفع موانع و ایجاد بستری قوی برای رشد و توانمندسازی زنان در جامعه ایران کند. این رویکرد کلی می تواند منجر به تغییر معنادار و پیشرفت به سمت برابری جنسیتی شود.
وی به مشارکت همه دست اندرکاران بخش های دولتی و خصوص برای دستیابی به اهداف همایش با محوریت تاریخ و مسائل زنان در جامعه ایران اشاره کرد و گفت: مشارکت با دانشگاهها و موسسات علمی پژوهشی باعث می شود تا محققان و پژوهشگران حوزه زنان تحقیقات، بحث های میزگرد و کارگاه های آموزشی و دقت علمی را به همایش بیاورند. معتقدم بایدگروه های مطالعات زنان را برای تخصص و منابع مرتبط با مسائل و تاریخ زنان درگیر کرد و از برنامه های مطالعات زنان حمایت کرد.
وی بر لزوم همکاری با نهادها و انجمن های غیر دولتی با سازمانهایی که بر حقوق زنان، آموزش و توانمندسازی تمرکز دارند و مشارکت میکنند تاکید کرد و توضیح داد: باید از تخصص و شبکههای آنها استفاده شود. همچنین همکاری با گروه های هنرمندان که داستان ها و تجربیات زنان را از طریق هنر به نمایش می گذارند و تأثیر فرهنگی همایش را افزایش می دهند و از تغییر سیاست ها برای رفع موانع خاص زنان در جامعه ایران حمایت می کنند، ضروری است.
دبیر علمی همایش زن در تاریخ محلی شمال خاطر نشان کرد: باید برای ترویج محورهای همایش و مشارکت دادن جامعه در بحث مشارکت زنان در فرهنگ و جامعه، با سازمان های فرهنگی همکاری کرد. همچنین باید با رسانه های محلی و ملی برای ترویج این گونه همایش ها، مشارکت و اطمینان از دسترسی و دیده شدن گسترده تر تعامل کرد. چراکه با گسترش این همکاریهای سازمانی و فردی، میتوان شبکهای قوی ایجاد کرد که تأثیر آن را افزایش و دامنه آن را گسترش و اطمینان میدهد که طیف متنوعی از دیدگاهها ارائه میشوند. این رویکرد مشارکتی به دستیابی به اهداف افزایش آگاهی، توانمندسازی زنان و ایجاد تغییرات معنادار در جامعه ایران کمک خواهد کرد.

زنان در سطوح مدیریتی همواره موجب بهبودی، اصلاح و تغییرات مثبت میشوند
استاندار مازندران گفت: همه ظرفیتهای فرهنگی و اجرایی استان برای گردآوری آثار علمی و پژوهشی مرتبط با نقش و اثرگذاری زنان این استان و برگزاری همایش ملی «زن در تاریخ محلی ایران؛ پهنه شمال» در مازندران به کار گرفته میشود و با آمادگی کامل به برپایی هرچه بهتر این رویداد ملی علمی فرهنگی در ساری کمک میکنیم.
مهدی یونسی رستمی امروز -پنجشنبه- در دیدار با تعدادی از اعضای هیئتموسس انجمن زنان پژوهشگر تاریخ ایران و مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان با تاکید بر توانایی زنان در عرصههای مختلف به ویژه مدیریت اظهار کرد: زنان در سطوح مدیریتی همواره موجب بهبودی، اصلاح و تغییرات مثبت میشوند.
وی با اشاره به حضور پررنگ زنان در بخشهای مختلف به ویژه در اقتصاد منطقه شمال از گیلان تا گلستان افزود: زنان مازندرانی از گذشتههای دور تاکنون نقشی بیبدیل و تحسینبرانگیز در عرصههای گوناگون داشتند و همواره در زمینه اثرگذاری در خانواده و جامعه زبانزد خاص و عام بودهاند.
نماینده عالی دولت در مازندران خاطرنشان کرد: قریب به اتفاق زنان در عرصه کار و اجتماع، علاوه بر تواناییهای حرفهای و تخصص، از ویژگیهایی نظیر نظم و تعهد و امانتداری برخوردارند که گاهی این ویژگیها عملکرد آنها را متمایز از مردان میکند.
یونسی رستمی با قدردانی از انجمن زنان پژوهشگر تاریخ ایران برای انجام فعالیتهای پژوهشی و فرهنگی پیرامون نقش زنان پهنه شمال در تاریخ ایران، افزود: شناسایی و شناساندن زنان موثر در رشتههای مختلف از کشاورزی و دامداری تا موسیقی و صنایع دستی که با فرهنگ و آداب و سنن این خطه آمیخته شده، کار ارزشمندی است که این انجمن طی سالها فعالیت خود پیگیری کرده و خرسندیم که قرار است چنین همایش علمی مهمی را این بار به مرکزیت مازندران و در گستره شمال کشور برگزار کند.
وی افزود: با همه ظرفیتهای علمی و اجرایی موجود در استان در کنار برگزاری این رویداد علمی و پژوهشی هستیم و تلاش میکنیم که به بهتر برگزار شدن این همایش فرهنگی اجتماعی کمک کنیم.
لزوم معرفی زنان تاریخ ساز شمال
رییس مرکز اسناد و کتابخانه ملی مازندران نیز با بیان اینکه پتانسیلهای استان در حوزه تاریخ زنان کمتر شناخته شده است، گفت: انتظار داریم همه مجموعههای فرهنگی مازندران پای کار باشند تا زنان تاریخساز و قدرتمند استانهای شمالی برای نسل امروز و همگان معرفی شوند.
محمد فوقی با اشاره به اسناد تاریخی مازندران درباره زنان بانفوذ این استان اظهار کرد: همه ما وظیفه داریم در شناساندن تاریخ پر فراز و فرود این خطه و فرهنگ غنی زنان و مردان آن کوشا باشیم.

به گزارش ایرنا، همایش ملی «زن در تاریخ محلی ایران؛ پهنه شمال» که تا کنون پیشهمایشهای آن در گلستان و گیلان برگزار شد، روزهای آینده در ساری برگزار میشود. این همایش که فراخوان آن چندی پیش منتشر شد از سوی انجمن زنان پژوهشگر تاریخ ایران و انجمن تاریخ ایرانی و با مشارکت معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، باشگاه اندیشه، انجمن ملی زنان کارآفرین، سازمان اسناد و کتابخانه ملی، نشر تاریخ ایران و انجمن ایرانی مطالعات تاریخ برگزار میشود.
مباحث نظری و روششناسی مرتبط با نسبت تاریخ محلی و تاریخ زنان، زنان و تاریخنگاری، زنان و کنشگری سیاسی، زنان و اقتصادی، زنان و فرهنگ و ادب و هنر، زنان و دانش، زنان و پوشش، زنان و معماری، زنان و نهادهای مدنی، زیست زنانه، مادرانگی زنان و مدیریت نقشها، زنان و محیط زیتس، نابرابریهای جنسیتی، زنان سرپرست خانوار، مواجهه زنان با خشونت، زنان و مهاجرت، زنان و زبان، زنان و زیست شهری و روستایی، زنان و رسوم، زنان حاملان میراث ناملموس، زنان و خودآگاهی و زنان و جنگ(از منظر آسیبشناسی) محورهای این همایش ملی پژوهشی هستند.