به گزارش ساری فردا و به نقل از ایرنا، سیزده بدر در مازندران، که به عنوان روز طبیعت شناخته میشود، یک جشن ملی و سنتی است که ریشه در فرهنگ باستانی ایران دارد. این روز، به عنوان فرصتی برای شکرگذاری از نعمتهای طبیعی و حفظ محیط زیست در نظر گرفته میشود. مردم بر این باورند که با حضور در دل طبیعت، نحسی زندگی از آنها دور میشود و با گره زدن سبزه و رها کردن آن در آب روان، مشکلاتشان حل خواهد شد.
در گذشته، خانوادهها به همراه فامیلها شب قبل از سیزده فروردین، با تدارک غذاهای متنوع به دل طبیعت میرفتند و در کنار جنگلها و رودخانهها به جمعآوری سبزیهای محلی برای پختن آش ترش میپرداختند. این روز پر از شادی و خنده کودکان بود و احترام به طبیعت و حفظ پاکیزگی محیط زیست از اولویتهای مردم به شمار میرفت. مراسم با گره زدن سبزه و آرزو کردن برای رفع مشکلات به پایان میرسید و این روز یادآور خاطرات شیرین برای خانوادهها بود.

در این ارتباط یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران نسبت به رعایت مسائل ایمنی در روز طبیعت هشدار داد و گفت: مردم از شکستن تنه و شاخه درختان و آتش زدن بوته ها در روز طبیعت در عرصه های منابع طبیعی خودداری کنند.
در این اطلاعیه با اشاره به این که همه با هم در روز سیزده بدر از طبیعت حمایت کنیم، خواستار آن شد تا مردم و مسافران از بردن خودرو تا عمق طبیعت و کوبیدگی خاک و گیاهان طبیعی اجتناب کرده و مسیری را برای رسیدن به طبیعت پیاده طی کنند.
همچنین هموطنان از شکستن تنه و شاخ و برگ درختان و آتش زدن بوته ها اجتناب کنند، بخشی از پخت و پز غذایی در منزل انجام و در صورت امکان برای تهیه آتش از ذغال یا کپسول های گاز استاندارد با مراعات نکات ایمنی استفاده شود.
منابع طبیعی مازندران در ادامه این مطلب آورده است که سبزه های نوروز را در طبیعت رها نکنیم و آنها را به شهرداری ها و دامداری ها تحویل دهیم.
مردم از ایجاد آلودگی صوتی در طبیعت اجتناب کنند و موجودات زنده بالاخص حیات وحش به صداهای ترقه و مواد منفجره حساس هستند.

هموطنان از روشن کردن آتش و رها کردن آن در طبیعت خودداری کنند و از بردن ظروف یکبار مصرف به طبیعت مازندران در این روز خودداری شود.
هموطنان از همراه بردن وسایلی همچون اره، تبر، تفنگ بادی و ساچمه ای که باعث تخریب طبیعت می شود، خودداری کنند.
در ادامه این اطلاعیه آمده است که مردم از رها کردن اضافه مواد غذایی خود در طبیعت خودداری کنند، گفت: همچنین برای جلوگیری از آلودگی آب های روان از مصرف مواد شوینده در جوبیارها، کانال ها، دریاچه ها و رودخانه ها جلوگیری و در صورت امکان ظروف استفاده شده در روز طبیعت را برای شست و شو به منزل بازگردانند.
مسوولان امر از مردم خواستند تا از ریختن مواد غذایی اضافه و پرتاب زباله در طبیعت و جاده ها خودداری کنند و افزود: رها نکردن ماهی های قرمز در تالاب ها و آبهای روان و دریاچه ها و رودخانه ها، نکته دیگری است که باید بهطور جد مورد توجه قرار گیرد و در صورتی که قصد رهاسازی آنها را داریم در حوض های بسته انجام شود.
استان مازندران حدود ۲ میلیون و چهار هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع است.

برای حفاظت و مدیریت عرصه های طبیعی مازندران ۲ اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در ساری و نوشهر فعالیت دارند که منطقه ساری حدود ۷۱ درصد و نوشهر حدود ۲۹ درصد این عرصه ها را مدیریت می کند و در مجموع حدود ۵۴ درصد از عرصه های جنگلی شمال کشور را در اختیار دارد و همچنین نیمی از جنگل های هیرکانی ثبت شده در سازمان جهانی یونسکو در جغرافیای مازندران واقع است.
مازندران حدود ۴۶۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی دارد که در آنها سالانه بیش از هفت میلیون تن محصول تولید می شود. این استان در تولید ۱۵ نوع از محصولات کشاورزی و باغی هم رتبه اول تا سوم کشور را دارد.
این شرایط در حالی است که تغییر غیرمجاز کاربری اراضی کشاورزی و باغی در مازندران همچنان از چالشهای مهم این استان محسوب میشود.

جنگل های هیرکانی در زبان رایج و عامیانه مردم ایران جنگل های شمال نامیده می شود و این جنگل ها متراکم ترین ناحیه جنگلی ایران را تشکیل می دهند. این جنگل ها که در جنوب دریای خزر قرار گرفته اند بین کشورهای ایران و آذربایجان مشترک هستند. جنگل های هیرکانی از سال های بسیار دور به جا مانده اند و حتی برخی عمر آنها را با دایناسورها (دوره سوم زمین شناسی) برابر می دانند.
البته این جنگل ها را به دلیل قرار گیری در مجاورت دریای خزر، به نام کاسپینی – هیرکانی (Caspian Hyrcanian mixed forests) نیز می شناسند.
ارتفاع رویش درختان هیرکانی از سطح دریا آغاز می شود و تا ۲ هزار و ۸۰۰ متری ادامه می یابد. این پوشش گیاهی زمانی ۵۵ هزار کیلومتر مربع مساحت داشت که تاکنون ۵۱ درصد آن منقرض شده و تنها از ۱۰ درصد آن حفاظت صورت می گیرد.
همچنین در زمان حاضر جنگل های هیرکانی از غنی ترین اکوسیستم های جهان محسوب می شوند به طوری که بیش از ۲۹۶ گونه پرنده و در حدود ۶۰۰ گونه پستاندار، ۶۷ گونه ماهی، ۲۹ گونه خزنده و ۱۵۰ گونه درختی و بوته ای بومی (اندمیک) مانند درختان انجیلی و شمشاد در این جنگل ها زندگی می کنند.