خانه / اخبار ساری / تعدیل تعرفه آب‌ کشاورزی مازندران

تعدیل تعرفه آب‌ کشاورزی مازندران

به گزارش ساری فردا و به نقل از خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ» در پی تصمیمات اخیر وزارت نیرو تعرفه آب‌بهای بخش کشاورزی در استان مازندران با افزایشی قابل توجه همراه شده است؛ موضوعی که در روزهای اخیر واکنش‌های گسترده‌ای را در میان کشاورزان، بهره‌برداران آب و نمایندگان صنفی این بخش به دنبال داشته است.

بر اساس اعلام مسئولان وزارت نیرو، این افزایش در راستای سیاست‌های کلان مدیریت منابع آب و اصلاح الگوی مصرف صورت گرفته و هدف آن بهینه‌سازی مصرف آب در بخش کشاورزی و جلوگیری از اضافه‌برداشت از منابع آب سطحی و زیرزمینی اعلام شده است.

طبق مصوبه جدید، نرخ آب‌بها برای بهره‌برداران آب کشاورزی از ابتدای سال ۱۴۰۴ حدود ۱۱۰ درصد افزایش یافته و در برخی مناطق، به‌ویژه نقاط دارای تنش آبی و مناطق دارای اضافه‌برداشت، تعرفه‌های بازدارنده نیز در نظر گرفته شده است.

واکنش کشاورزان

در این میان، کشاورزان مازندران ضمن ابراز نگرانی از افزایش هزینه‌های تولید، اعلام کرده‌اند که افزایش تعرفه آب‌بها بدون در نظر گرفتن شرایط درآمدی و وضعیت بازار محصولات کشاورزی می‌تواند منجر به کاهش سطح زیرکشت و تعطیلی برخی مزارع شود.

یکی از نمایندگان صنف کشاورزان در گفتگو با خبرنگار ما نیز گفت: این تصمیم بدون مشورت با بهره‌برداران گرفته شده و در شرایطی که هزینه‌های کود، بذر، سموم و کارگر نیز افزایش یافته، تحمیل تعرفه‌های جدید می‌تواند معیشت هزاران کشاورز را به خطر بیندازد.

این مهم سبب شده تا پایگاه خبری تحلیلی بلاغ در راستای رسالت کار خبری و پیگیری مشکلات مردم و کشاورزان منطقه، هفته گذشته گزارشی را با عنوان «شوک به شالیکاران مازندرانی با افزایش تعرفه آب‌بها» منتشر کند که واکنش‌های زیادی را به همراه داشته است.

حجت‌الاسلام مهدی غفاری امام جمعه میاندورود در خطبه‌های نماز جمعه هفته گذشته از مسئولان خواست که به مشکلات معیشتی کشاورزان توجه بیشتری داشته باشند.

وی معتقد است که افزایش ۱۱۰ درصدی آب بهای کشاورزی فشار سنگینی به کشاورزان وارد می‌کند اما توقع این است که مسئولان مسئولان کشوری و استانی به مشکلات معیشتی کشاورزان توجه بیشتری داتشه باشند.

غفاری گفت: البته افزایش قیمت تا یک حدودی منطقی است اما نظر کشاورزان این است در سالی که پر از برکات و رحمات بود و خداوند عالم با نعمت خودش در دل‌های کشاورزان خوشحالی را ایجاد کرد این افزایش قیمت باعث دلخوری است.

دستور استاندار برای کاهش تعرفه آب

خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی بلاغ در ادامه پیگیری مشکلات شالیکاران تا حصول نتیجه مطلوب به سراغ مسئولان استانی از جمله استاندار مازندران، نمایندگان مجلس ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی و فرماندار میاندورود رفت تا گرهی از مشکلات وا شود.

مهدی یونسی‌رستمی استاندار مازندران در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ» در واکنش به افزایش ۱۱۰ درصدی تعرفه آب‌بها در بخش کشاورزی در سال جدید اظهار کرد: این تعرفه براساس قانون تعیین شده است اما براساس اختیاراتم این تعرفه را به ۸۳ درصد رساندم که یک سوم کاهش پیدا کرده است.

وی تصریح کرد: این موضوع بعد از اصلاح به شهرستان‌ها ابلاغ شده است.

رایزنی ملی برای کاهش تعرفه آب‌بها کشاورزی

نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «بلاغ» با اشاره به دغدغه‌های جدی کشاورزان شهرستان‌های ساری و میاندرود در خصوص افزایش تعرفه آب کشاورزی، از برگزاری جلسه‌ای با معاون آب و آبفای وزارت نیرو برای بررسی و پیگیری این مسئله خبر داد.

علی‌ بابایی‌کارنامی اظهار کرد: در هفته‌های اخیر، کشاورزان منطقه نسبت به اعمال فرمول جدید محاسبه تعرفه آب کشاورزی و افزایش چشمگیر آن اعتراضاتی را مطرح کرده‌اند.

وی بیان کرد: براساس تعرفه سال گذشته، هر مترمکعب آب کشاورزی با نرخ ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان محاسبه می‌شد، اما در تعرفه جدید که از سوی وزارت نیرو ابلاغ شده، شاهد افزایش قابل توجهی هستیم که فشار مضاعفی را بر تولیدکنندگان بخش کشاورزی به‌ویژه در اراضی شالیزاری وارد کرده است.

نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این مسئله در نشست‌های شورای کشاورزی استان و جلسات فرمانداران ساری و میاندورود نیز مطرح شده است، افزود: با پیگیری‌های انجام‌شده در برخی نقاط توانستیم تعرفه را تا یک‌سوم کاهش دهیم، اما فرمول جدید ابلاغی به مراتب سخت‌گیرانه‌تر بوده و اعتراضات و نگرانی‌های کشاورزان را دوچندان کرده است.

بابایی‌کارنامی تصریح کرد: در راستای رسیدگی به مطالبات به‌حق کشاورزان و جلوگیری از آسیب به بخش کشاورزی، مقرر شده جلسه‌ای تخصصی با محمد جوانبخت معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا برگزار و موضوع به‌صورت ویژه و در سطح ملی پیگیری شود تا تصمیمی متناسب با شرایط تولید و اقتصاد کشاورزی استان اتخاذ شود.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: کشاورزان همواره در خط مقدم تولید و امنیت غذایی کشور قرار داشته و ما به‌عنوان نمایندگان دولت در استان، وظیفه داریم در کنار آنان باشیم و از منافع و معیشت این قشر پرتلاش صیانت کنیم.

نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: تمام تلاش مجموعه مدیریتی استان بر این است که با تعامل، گفت‌وگو و پیگیری از طریق قانونی، دغدغه‌های معیشتی و تولیدی کشاورزان را کاهش داده و زمینه را برای استمرار فعالیت‌های تولیدی و اقتصادی آنان فراهم کند.

تعدیل آب‌بهای زراعی شالیزارها پس از بررسی مجدد

مدیر درآمد و مشترکین شرکت آب منطقه‌ای مازندران نیز در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی«بلاغ» از بازنگری در تعرفه آب‌بهای زراعی شالیزارهای استان برای سال زراعی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ خبر داد و گفت: پس از بررسی‌های کارشناسی و در پی درخواست کشاورزان و دستور استاندار مازندران، تعرفه آب‌بهای شالی تعدیل و نرخ‌های جدید اعلام شد.

فاطمه محبوبی با اشاره به نحوه محاسبه آب‌بهای زراعی ویژه شالیزارها در استان اظهار کرد: مبنای قانونی تعیین آب‌بهای زراعی براساس ماده واحده قانون تثبیت آب‌بهای زراعی مصوب سال ۱۳۶۹ مجلس شورای اسلامی است که طبق آن، متوسط عملکرد هر محصول در هکتار ضرب در قیمت محصول در پای مزرعه شده و آب‌بها متناسب با نوع شبکه آبیاری (مدرن، نیمه‌مدرن و سنتی) محاسبه می‌شود.

وی افزود: هر سال در ابتدای فصل زراعی، شرکت آب منطقه‌ای مازندران متوسط عملکرد شالی در هر هکتار را از سازمان جهاد کشاورزی استعلام و براساس قیمت احتمالی شلتوک در پای مزرعه، نرخ علی‌الحساب آب‌بهای زراعی را اعلام می‌کند. در سال زراعی جاری، عملکرد شالی در هر هکتار از سوی جهاد کشاورزی ۵۴۸۰ کیلوگرم و قیمت هر کیلوگرم شلتوک ۱۰۰ هزار تومان در نظر گرفته شد.

محبوبی ادامه داد: بر اساس این ارقام و با اعمال ضریب سه درصد برای شبکه‌های مدرن، دو درصد برای شبکه‌های نیمه‌مدرن و یک درصد برای شبکه‌های سنتی، تعرفه آب‌بهای زراعی شالی در شبکه‌های مدرن ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در هر هکتار محاسبه شد.

بازنگری در تعرفه‌ها

مدیر درآمد و مشترکین شرکت آب منطقه‌ای مازندران گفت: پس از اعلام تعرفه و اعتراض برخی از کشاورزان به میزان افزایش نسبت به سال گذشته، موضوع در جلسه‌ای با حضور استاندار مازندران، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای و نمایندگان بهره‌برداران مورد بررسی قرار گرفت و در این نشست، مقرر شد به منظور حمایت از کشاورزان، مبنای محاسبه تعرفه اصلاح و تعدیل شود.

وی تصریح کرد: در این راستا، به‌جای عدد ۵۴۸۰ کیلوگرم عملکرد، حداقل عملکرد شالی در سال‌های اخیر که ۵۲۵۰ کیلوگرم در هکتار بوده، ملاک قرار گرفت. همچنین قیمت شلتوک نیز از ۱۰۰ هزار تومان به ۵۰ هزار تومان برای هر کیلوگرم کاهش یافت تا میزان تعرفه تعدیل گردد.

محبوبی با اشاره به اینکه بر اساس این اصلاحیه، آب‌بهای زراعی شالی در شبکه‌های مدرن از ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان به ۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در هر هکتار کاهش یافت، ادامه داد: در شبکه‌های نیمه‌مدرن نیز تعرفه از ۶ میلیون تومان به ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و در شبکه‌های سنتی متناسب با همین درصد، کاهش یافته است.

وی در خصوص نحوه محاسبه برای شالیزارهایی که از منابع آب تلفیقی (آب سطحی و آب زیرزمینی) استفاده می‌کنند، افزود: در این مزارع، میزان آب‌بهای آب سطحی بر اساس تعرفه جدید محاسبه و آب مصرفی از چاه یا منابع زیرزمینی طبق تعرفه جداگانه و با نرخ پایین‌تر اخذ خواهد شد و به این ترتیب، کشاورزانی که بخشی از آب مورد نیاز خود را از چاه تأمین می‌کنند، متناسب با حجم مصرفی آب سطحی، هزینه پرداخت می‌کنند.

تسویه علی‌الحساب و تعدیل نهایی در پایان فصل برداشت

محبوبی با بیان اینکه تعرفه‌های اعلام شده به‌صورت علی‌الحساب است، گفت: چنانچه در زمان برداشت محصول در شهریورماه، قیمت شلتوک در پای مزرعه کمتر از مبلغ پیش‌بینی شده (۵۰ هزار تومان) باشد، ما‌به‌التفاوت آن به حساب بهره‌برداران منظور شده و در صورت پرداخت نقدی یا صدور چک، اضافه پرداختی به عنوان بستانکاری برای کشاورزان لحاظ می‌شود و در صورتی که قیمت شلتوک بیش از رقم پیش‌بینی شده باشد، تعرفه علی‌الحساب مطابق قیمت واقعی پای مزرعه اصلاح خواهد شد.

ضرورت اطلاع‌رسانی دقیق به کشاورزان

مدیر درآمد و مشترکین شرکت آب منطقه‌ای مازندران تأکید کرد: ضروری است کشاورزان در جریان نرخ‌های جدید و نحوه محاسبه آب‌بها قرار گیرند و در صورت هرگونه ابهام یا پرسش، با شرکت آب منطقه‌ای و ادارات تابعه تماس بگیرند و همچنین اطلاعیه‌های رسمی در این خصوص از طریق سایت شرکت و رسانه‌های استانی منتشر خواهد شد.

کشاورزان نباید دغدغه داشته باشند

دیگر نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی در مجلس نیز با اشاره به اینکه میاندورود در پانزدهمین سال شهرستان شدن، در قدم‌های ابتدایی قرار دارد، اظهار کرد: شهرستان چون کشاورزی است تلاش کنیم کشاورزان برای ابزار کشاورزی دغدغه کمتری داشته باشند، در حوزه آب با عنایت الهی مشکلی نداریم،پمپاژ آب کشاورزی بخش گهرباران انجام شده و سد پلاستیکی گهرباران وارد فاز اجرایی می‌شود.

عالیه زمانی تصریح کرد: پروژه انتقال آب شرب میاندورود از سد شهید رجایی در دست برنامه است و به دلیل اهمیت موضوع از محل اعتبارات ملی ۵۰ میلیارد تومان تخصیص داده شده است.

زمانی ادامه داد: برای تامین کود اوره کشاورزان، سهمیه کود مازندران افزایش یافته است تا بتوانیم دغدغه کشاورزان را کاهش دهیم.

برنامه‌ریزی به نفع کشاورزان

فرماندار میاندورود نیز در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه مبلغ آب بها کشاورزی افزایش یافته بود، گفت: در زمینه کاهش آب بهای کشاورزی مکاتباتی با استاندار داشتم که تعدیلی صورت گرفته است.

مرتضی بابایی‌لولتی اظهار کرد: در آغاز فصل کشاورزی، برنامه‌های درستی اجرا کنیم که به نفع کشاورزان باشد، در دو هفته اخیر بازدیدهایی از انهار و سردهنه‌های کشاورزی داشتیم تا مشکلات پیش روی این قشر رفع شود.

وی افزود: اگرچه نعمات الهی نازل و در حال حاضر مشکلات آب کشاورزی رفع شده اما اگر در نحوه مدیریت منابع آب مشکلی به وجود آید هیچ عذری موجه نخواهد بود.

به گزارش بلاغ، به نظر می‌رسد برای موفقیت لازم است دولت در کنار اعمال تعرفه‌های بازدارنده، بسته‌های حمایتی و تسهیلاتی نیز در اختیار کشاورزان قرار دهد تا ضمن حفظ تولید، مدیریت مصرف آب نیز محقق شود.

درباره‌ی aliaziz98

حتما ببینید

ضرب‌الاجل دادستانی برای جمع‌آوری زباله‌ معلم‌کلا‌

به گزارش ساری فردا و به نقل از خبرگزاری تسنیم از ساری، کریمی دادستان عمومی و انقلاب …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *